STRAIPSNIAI

2021-11-30. Alvydas Veberis. Buvęs sportininkas tikisi teisingo teismo
2021-11-30.  Alvydas Veberis.   Buvęs sportininkas tikisi teisingo teismo

 

Alvydas Veberis

 

                Buvęs sportininkas tikisi teisingo teismo

 

 

,,Jei kas geležimi užmuštų žmogų, bus kaltinamas žmogžudyste ir baudžiamas mirtimi“. (Biblija. Sk 35,16)

 

Daugelis žino, kad Lietuvos teismuose rasti Tiesą neįmanoma. Nebent pagal pažintis ar už kyšius. Ir tai, greičiau bus išteisintas nusikaltėlis nei teisusis, nes teisusis kyšių nedalija, o nusikaltėliai, norėdami išvengti bausmės, atiduoda ,,teisingumo“ vykdytojams už laisvę dideles pinigų sumas.

 

Redakcija pastoviai gauna nuskriaustųjų skundus, kurie griebiasi paskutinio šiaudo, norėdami paviešinti, kas vyksta  Lietuvos teismuose. Galima teigti, kad juose dirba gerai organizuotos mafijinės banditų nusikaltėlių šaikos. Nepaisant to, redakcija aklai nesistengia gelbėti tų, kurie nepelnytai ieško tiesos. Faktai yra kruopsčiai patikrinami.

 

Grupė panevėžiečių bando palengvinti padėtį įkalintam  sportininkui. Jie rašo: ,,14 metų nelaisvės. Tiek laiko pataisos namuose turėtų praleisti panevėžietis, buvęs žinomas rankininkas, vartininkas Albinas Pučkis. Nors teisme Albinas savo kaltės nepripažino, teisėjų kolegija nusprendė, kad jis kaltas dėl savo kaimyno žiauraus nužudymo. Nesutikdamas su nuosprendžiu,  Albinas kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, siekdamas įrodyti, kad tai atsitiko stipriai susijaudinus.

 

Kruvina drama įvyko praeitų metų gegužę. Panevėžio apygardos teismas nusprendė, kad pusamžį kaimyną nužudė Albinas. Albino teigimu, jis kaimyno, kurio tuo metu net nepažino, buvo užpultas paslapčia, jis buvo smaugiamas. Bandydamas išsprukti iš savo buto, jis buvo stipriai pastumtas, griūdamas galva  trenkėsi į šaldytuvo kampą, dėl to prarado sąmonę. Atsipeikėjo nuo stipraus laužiamos rankos skausmo. Išvydęs virš galvos iškeltą virtuvinį peilį, instinktyviai griebėsi to, kas pakliuvo po ranka – plaktuko. „Buvau apimtas didelės panikos ir šoko, tų lemtingų akimirkų net neatsimenu, atrodė, kad per tas akimirkas prabėgo visas gyvenimas”- kruvinus to vakaro  įvykius iki šiol sunku prisiminti Albinui.

 

Beje, tą rytą jis lankė pamotę kaime, aprūpindamas ją maisto produktais ir vaistais. Senyva moteris (virš 80 metų amžiaus) prašė Albino paskandinti ką tik gimusius aklus kačiukus. Albinas griežtai atsisakė. Albinas draugams yra pasakojęs, kaip pats skęsdamas Jūrmalos pajūryje, yra išgelbėjęs merginą. Panevėžio geležinkelio stotyje ištraukė iš po vagono ratų moterį, už palto pagautą pravažiuojančio traukinio. Dar kažkur Rusijos platybėse iš po pravažiuojančios mašinos ratų išplėšė į gatvę išbėgusį mažametį berniuką. Apie tai jis kalba nenoromis, nei kiek nesididžiuodamas, pasak Albino, tai kiekvieno žmogaus pareiga – padėti į nelaimę patekusiam  žmogui.

 

Partijos „Tvarka ir teisingumas” klestėjimo laikais buvo iškeltas kandidatu į miesto tarybą, bet atsisakė, motyvuodamas užimtumu.

 

Dviejų vaikų tėvas ir dviejų anūkų senelis iki šiol nėra turėjęs reikalų su teisėsauga. Kas artimiau pažįsta Albiną, apibūdina jį kaip drausmingą, tolerantišką, nekonfliktišką, aukštos moralės žmogų. Nuo jaunystės žaidęs rankinį, buvo Panevėžio reprezentacinės komandos „Atmosfera” vyrų komandos vartininku. Buvo kviečiamas į Lietuvos jaunimo rinktinę. Tris metus iš eilės Panevėžio veteranų komandos gretose tapo Lietuvos čempionais. Atstovavo miesto komandą 2006 metų pasaulio lietuvių tautinėje olimpiadoje.

 

Užpuolikas sužalojo kairę ausį, kuria dabar Albinas apkurto, o išsukta dešinė ranka nepilnai valdoma ir itin skausminga, dėl ko Albinas nemiega naktimis. Paskutiniais metais Albiną kankino aukštas kraujospūdis. Dėl to pastoviai vartojo vaistus, todėl su alkoholiu elgėsi labai atsargiai. Albinas jaučiasi neteisingai nubaustas ir tikisi, kad apeliacinis teismas įvertins visas aplinkybes ir teisingai įvertins jo veiksmus. Grupė Albino draugų“.

 

Norisi priminti, kad ne vienam žmogžudžiui ar korumpuotam nusikaltėliui, Lietuvos teismai neskiria net minimalios bausmės. Tokių nutarčių begalė. Tai tampa akivaizdu, kai teismai gauna ,,atlygį“ arba protekciją iš jų ,,gelbėtojų“. Šis aprašytas atvejis, reikia manyti, skaidrus. Sportininkas kyšių nedavė, o bausmė, adekvati padarytam nusikaltimui. Teismas neįžvelgė ar nenorėjo įžvelgti būtinosios ginties, kad išteisinti žmogžudį.

 

/https://laisvaslaikrastis.lt/buves-sportininkas-tikisi-teisingo-teismo/